Lack of awareness, limited sites hinder CAR-T trials for younger patients with cancer

31 maart 2022

6 minuten lezen

Bron/openbaarmakingen Gepubliceerd door:

Bron:

Healio-interviews

openbaarmakingen:
Agrawal rapporteert geen relevante financiële onthullingen. Curran rapporteert onderzoeksfinanciering van of een rol als adviseur/adviesraad bij Celegene, Cellectis en Novartis.

ONDERWERP TOEVOEGEN AAN E-MAILALERTS

Ontvang een e-mail als er nieuwe artikelen op zijn geplaatst

Geef uw e-mailadres op om een ​​e-mail te ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op . ” data-action = “inschrijven”> Abonneren

We konden uw verzoek niet verwerken. Probeer het later opnieuw. Neem contact op met customerservice@slackinc.com als dit probleem zich blijft voordoen.

Terug naar Healio

De goedkeuring door de FDA van tisagenlecleucel in 2017 resulteerde in een explosie van onderzoek naar chimere antigeenreceptor T-celtherapieën.

Veel van dit onderzoek was echter gericht op volwassenen.

Gegevens afgeleid van informatie die beschikbaar is op clinicaltrials.gov.

Gegevens van clincialtrials.gov laten zien dat meer dan 200 vroege fase of fase 1 klinische onderzoeken naar CAR T-celtherapieën patiënten inschrijven in de Verenigde Staten; minder dan 40 van deze onderzoeken accepteren echter patiënten jonger dan 18 jaar. Bovendien bevinden de CAR-T-onderzoeken die openstaan ​​voor deze jongere patiënten zich in slechts 17 staten en het District of Columbia.

Er is een inherente ongelijkheid in toegang tot vroege CAR-T-onderzoeken, volgens Anu K. Agrawal, MD, universitair hoofddocent klinische kindergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Francisco, evenals hematoloog-oncoloog en beenmergtransplantatiespecialist bij UCSF Benioff Children’s Hospital Oakland.

Eerste-in-mens pediatrische proeven worden bijna uitsluitend uitgevoerd in een enkel centrum om te beginnen, waardoor veel deelnemers aan de studie grote afstanden moeten afleggen, zei Agrawal. Potentiële verwijzende artsen en verzorgers van jongere patiënten zijn vaak ook niet op de hoogte van nieuw geopende fase 1-onderzoeken.

Anu K. Agrawal

“Het is moeilijk om een ​​vroege fase 1-studie bij meer dan één instelling te ontwerpen, maar als we proberen manieren te bedenken om betere toegang te krijgen, moeten we eerst het probleem begrijpen en vervolgens proberen toekomstige vroege testprogramma’s te ontwerpen om het probleem aan te pakken, ‘ vertelde Agrawal aan Healio.

Healio sprak met twee pediatrische oncologiespecialisten over de factoren die de tijdige inschrijving van jongere patiënten in pediatrische CAR-T klinische onderzoeken beperken, evenals de strategieën die het onderzoek en de klinische gemeenschappen hebben gebruikt om te proberen de toegang te vergroten.

Bewustzijn vergroten

De belangrijkste uitdaging met betrekking tot de ontwikkeling van CAR T-celtherapieën voor jongere patiënten is het ontbreken van een gemakkelijk te navigeren systeem dat essentiële informatie biedt over beschikbare onderzoeken, zei Agrawal.

“Naar een site als clinicaltrials.gov gaan kan tijdrovend zijn en het is erg moeilijk om naar mogelijke proeven te zoeken”, vertelde hij aan Healio. “Er is een gebrek aan een uniforme informatiebron die families en verwijzende zorgverleners informatie zou geven over waar hun patiënten mogelijk in aanmerking voor komen.”

Een enkele informatiebron die zorgverleners en hun patiënten opleidt over het onderzoekslandschap – met bijgewerkte onderzoeksstatus en contactgegevens – zou helpen om meer jongere patiënten in te schrijven, met name voor vroege fase-onderzoeken, zei Agrawal.

Kevin J. Curran, MD, directeur van het Immune Effector Cell Program bij Memorial Sloan Kettering Cancer Center en arts in het transplantatie- en cellulaire therapieteam van MSK Kids, kent de precieze zoektermen die moeten worden gebruikt en centra waarnaar moet worden gezocht op clinicaltrials.gov waarmee hij een patiënt kan matchen met een beschikbare studie, maar hij begrijpt dat hij waarschijnlijk de uitzondering is.

“Ik weet niet hoe nuttig clinicaltrials.gov zou zijn voor het gemiddelde familielid of arts op gemeenschapsniveau”, vertelde hij aan Healio.

Curran was het ermee eens dat een gebrek aan informatie over beschikbare vroege fase pediatrische onderzoeken het tempo van het onderzoek vertraagt ​​vanwege de trage inschrijving.

“Bewustwording is nodig bij het openen van een CAR T-cel [therapy] proces”, zei hij.

Bijna de helft van de patiënten die op zoek zijn naar deelname aan een vroege fase van een studie, wordt zelf verwezen. Dit betekent dat veel artsen op gemeenschapsniveau die patiënten kunnen doorverwijzen, vaak niet weten wat er beschikbaar is.

Het inschrijven van jongere patiënten in nieuwe onderzoeken is ook moeilijker geworden omdat tisagenlecleucel (Kymriah, Novartis) in de handel verkrijgbaar is als standaardbehandeling voor recidiverende of refractaire B-cel ALL. Het aantal patiënten dat door middel van proeven op zoek was naar onderzoekstherapieën, nam af, zei Curran.

Memorial Sloan Kettering opent een nieuwe CAR-T-studie voor jongere patiënten met acute myeloïde leukemie. Curran zei dat hij stappen moet ondernemen om zijn collega’s te informeren over het bestaan ​​ervan.

Kevin J. Curran

“Hoe eerder artsen patiënten doorverwijzen naar een centrum als het onze voor een proef, hoe beter, omdat we weten dat patiënten het beter doen als ze eerder in hun ziekteverloop worden gezien en behandeld”, zei hij. “Patiënten kunnen hun kans missen om aan deze onderzoeken deel te nemen, tenzij de patiënten of hun verwijzende artsen zich hiervan bewust zijn.”

Gelimiteerde beschikbaarheid

Het aantal CAR-T-trials voor volwassenen, evenals het aantal locaties waar patiënten kunnen deelnemen, is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Veel minder centra bieden echter CAR-T-onderzoeken aan voor pediatrische patiënten.

Het beperkte aantal locaties en de ongelijke geografische spreiding betekenen dat veel patiënten die via klinische proeven een onderzoekstherapie nodig hebben, te maken krijgen met toegangsbarrières vanwege sociaaleconomische status of gebrek aan mobiliteit.

“Er kunnen in het hele land meer dan 140 sites zijn die Kymriah leveren aan jongere patiënten met B-cel [acute lymphoblastic leukemia]maar CAR-T klinische onderzoeken voor pediatrische patiënten zijn beperkt tot misschien een paar dozijn locaties in het hele land, “zei Agrawal.

De instelling van Agrawal maakt deel uit van het Consortium for Pediatric Cellular Immunotherapy, dat tot doel heeft de ontwikkeling van klinische proeven te versnellen en een netwerk van centra voor het testen van producten voor celtherapie op te zetten.

Agrawal leidt via het consortium een ​​commissie voor belangenbehartiging van patiënten die streeft naar gelijke toegang tot cellulaire therapieën.

“Elke keer dat je een dure therapie beschikbaar hebt bij een beperkt aantal instellingen, maak je je zorgen over ongelijke toegang, of het nu gaat om wie naar de site kan of wie kennis heeft van de proef,” vertelde hij Healio.

Een door een consortium geleide retrospectieve studie onthulde dat jongere Spaanse of Latino-patiënten te maken hebben met meerdere barrières die de tijdige toegang tot CAR T-celonderzoeken voor recidiverende of refractaire B-cel ALL beperken.

De resultaten, gepresenteerd op de ASH-jaarvergadering van vorig jaar, toonden aan dat jongere patiënten die naar stedelijke academische centra werden verwezen voor klinische proeven met CAR-T vaker niet-Spaans/Latino-wit waren. Ze spraken ook vaker Engels, hadden een particuliere verzekering en reisden doorgaans 40 keer verder dan lokaal verwezen patiënten.

De resultaten toonden aan dat Spaanssprekende patiënten en patiënten met een openbare verzekering ondervertegenwoordigd waren in verwijzingen van externe instellingen, wat suggereert dat taal en sociaaleconomische status een belemmering vormden voor deelname aan het onderzoek.

Deze factoren hebben invloed op het vermogen van bepaalde patiënten om naar een CAR-T-proeflocatie te reizen, zei Agrawal.

“Er is een ongelooflijke belasting van middelen om voor een langere periode te moeten reizen, en CAR-T-proeven omvatten meerdere reizen”, zei hij. “Het is niet verrassend dat patiënten met toegang tot meer middelen degenen zijn die vaker toegang krijgen tot deze onderzoeken.”

Het is meestal de taak van de ouders/verzorgers of de verwijzende arts van een jongere patiënt om interesse te tonen in deelname aan een CAR-T-onderzoek, zei Curran. Hij was het ermee eens dat patiënten met een lagere sociaaleconomische achtergrond ondervertegenwoordigd zijn in de populaties van klinische onderzoeken.

“Er zijn gezinnen die meer middelen hebben en slimmer zijn in het navigeren door de informatie over wat er beschikbaar is”, vertelde Curran aan Healio. “Er is echt behoefte aan middelen waarmee patiënten contact kunnen maken met zorgverleners.”

Het probleem aanpakken

Ongeacht de uitdagingen waarmee het klinisch testen van nieuwe CAR-T voor jongere patiënten wordt geconfronteerd, zijn er middelen en strategieën beschikbaar om het tempo van de vooruitgang te versnellen.

Agrawal en UCSF ontvingen een infrastructuursubsidie ​​van St. Baldrick’s Foundation, die meer dan $ 1 miljoen toewees aan de financiering van een klinisch onderzoeksmedewerker bij elk van de 24 instellingen om meer jongere patiënten in contact te brengen met beschikbare klinische onderzoeken.

UCSF Benioff Children’s Hospital Oakland – dat de subsidie ​​al meerdere jaren ontvangt – gebruikt de financiering voor een klinische onderzoeksmedewerker in zijn vroege fase en cellulaire immunotherapieprogramma’s, en dit helpt ervoor te zorgen dat meer kinderen worden behandeld in CAR-T-onderzoeken.

De patiëntenpopulatie die Agrawal ziet, is zeer divers en neigt naar een lagere sociaaleconomische status, waarbij ongeveer 75% tot 80% van de patiënten een openbare verzekering of geen verzekering heeft.

“De financiering die St. Baldrick’s ons gaf, is van vitaal belang geweest… om niet alleen” [our early-phase trial program] begonnen, maar het ook laten groeien, “zei Agrawal.

Degenen die in de celtherapieruimte werken, zouden graag zien dat aanvullende producten beschikbaar komen voor zowel volwassenen als kinderen, zei Curran. Vanwege de beperkingen die zijn gesteld aan vroege-fase-onderzoeken voor jongere patiënten en de nadruk op veiligheid, is de snelste manier om meer cellulaire therapieën voor pediatrische indicaties op de markt te brengen, het ontwikkelen van veiligere, beter verdraagbare producten voor evaluatie tijdens vroege-fase-onderzoeken.

Verbetering van het gebruiksgemak voor CAR-T via minder toxische therapieën zou het doel moeten zijn, zei Curran. Bovendien hebben real-world studies van tisagenlecleucel voor jongere patiënten met B-cel ALL lagere tarieven van behandelingsgerelateerde toxiciteit aangetoond dan de cruciale klinische onderzoeken die tot goedkeuring hebben geleid, zei Curran.

“Het doel zou moeten zijn om van B-cel ALL naar AML te gaan, dan naar lymfoom en op een dag solide tumoren,” zei hij. “Tisagenlecleucel was het bewijs van het principe dat een CAR-T veilig en effectief kan zijn voor kinderen, en nu moet hierop worden voortgebouwd.”

Voor Curran is de meest effectieve manier om de toegang tot CAR-T-onderzoeken voor jongere patiënten te vergroten, veiligere therapieën die poliklinisch kunnen worden toegediend. Dit zou de middelenlast die gepaard gaat met deelname aan onderzoeken verminderen en mogelijk het aantal locaties uitbreiden waar onderzoekstherapieën kunnen worden aangeboden.

“Ik ben er vast van overtuigd dat je niet naar de IC hoeft om deze therapieën te laten werken,” zei Curran.

Verwijzings:

Hall AG, et al. Samenvatting 339. Gepresenteerd op: ASH Annual Meeting and Exposition; 11-14 december 2021; Atlanta.
St. Baldrick’s Foundation kent 24 infrastructuurbeurzen toe om instellingen te helpen levensreddende klinische proeven dichter bij huis te brengen (persbericht). www.stbaldricks.org/press-releases/st-baldricks-foundation-awards-24-infrastructure-grants-to-help-institutions-bring-lifesaving-clinical-trials-closer-to-home. Gepubliceerd op 16 november 2021. Toegankelijk op 30 maart 2022.

Voor meer informatie:

Anu K. Agrawal, MD, is te bereiken op UCSF Benioff Children’s Hospital Oakland, 747 52nd St., Oakland, CA 94609; e-mail: anurag.agrawal@ucsf.edu.

Kevin J. Curran, MD, kan worden bereikt op Memorial Sloan Kettering Cancer Center, 1275 York Ave., New York, NY 10065; e-mail: currank@mskcc.org.

ONDERWERP TOEVOEGEN AAN E-MAILALERTS

Ontvang een e-mail als er nieuwe artikelen op zijn geplaatst

Geef uw e-mailadres op om een ​​e-mail te ontvangen wanneer er nieuwe artikelen op . ” data-action = “inschrijven”> Abonneren

We konden uw verzoek niet verwerken. Probeer het later opnieuw. Neem contact op met customerservice@slackinc.com als dit probleem zich blijft voordoen.

Terug naar Healio

Informatiecentrum voor immuno-oncologie

Comments are closed.